Rabu, 13 Disember 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

Rupa-rupanya Lazada Malaysia sedang melaksanakan Online Revolution Sales dari 11 November 2017 hingga 14 Disember 2017. Kepada kaki shopping online, inilah masanya.


Sempena Online Revolution Sales, Lazada juga menganjurkan Lazada Online Revolution Blogger Contest dari 1 November 2017 hingga 14 Disember 2017. Jadi sebagai seorang blogger, saya pun turut serta dan semestinya perlu menjawab beberapa soalan pihak Lazada Malaysia.

Do you remember the first product that you ever purchased online? (Adakah anda ingat produk pertama yang anda beli melalui atas talian? Apakah ia dan bagaimana pengalaman anda?)

Produk pertama yang saya beli di Lazada Malaysia ialah topup digi RM30 dengan harga RM25.50. Memang murah, dapat potongan harga 15 peratus. Pengalaman ini menyedarkan saya bahawa membeli di Lazada menjimatkan. Sebab itu, sampai sekarang, saya beli topup digi dengan Lazada.

Which types of product would you prefer buying online? (Apakah jenis produk yang anda cenderung untuk membeli atas talian?)

Pertama, saya cenderung untuk membeli topup dengan Lazada sebab ada potongan harga. Kedua, baju lelaki, terutama sekali yang tidak dijual di kedai pakaian, dengan potongan harga hingga 85 peratus, semestinya berbaloi.

What do you love about online shopping? (Apa yang anda suka tentang membeli di atas talian?)

Jimat Masa - tidak perlu berjalan, baring di atas katil pun boleh membeli belah. Kadang-kadang, sambil masak sambil membeli secara online, jadi jimatlah masa.

Lebih murah - ini adalah hakikat, contohnya baju yang sama, harga di kedai rm50, tapi di Lazada harganya RM25, kadang-kadang percuma kos penghantaran. Jadi lebih baik beli di Lazada.

Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the online  Revolution Sales? (Apakah produk yang anda beli atau ingin beli di Lazada semasa Online Revolution Sales?)

Sempena Online Revolution Sales ini saya ingin membeli 10" Inch Octa Core Android 5.1 Dual Sim 3G IPS Phone Tablet PC 2 + 32GB Phablet.


Saya rasa berbaloi, harga asal RM1066.00, selepas potongan harga, RM234.00. Harap-harap sempat lagi untuk shopping.

Jika ada kesempatan jom terjah Lazada  Online Revolution Sales (klik) Sekian.

Ahad, 12 November 2017

Giveaway Ole-Ole Brunei by Mialina.com





Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Read more: http://www.mialiana.com/2017/11/giveaway-ole-ole-brunei-by-mialianacom.html#ixzz4yE5pmSqS

Sabtu, 11 November 2017

Pemenang First Giveaway Dari Ronaldmohoni.com

Ok. Saya tidak suka menanggu keputusan, hari ini saya ingin umunkan pemenang First Giveaway Dari Ronaldmohoni.com.
Pemenang Rm10
No.5 Ella Suhaila
No.1 Mrs.Pip
No.10 Asha Lya

Pemenang Reload Rm5
No.8 Hani Fadhlina Abdul Rahman
No.29 Fiefi Ismail

Top Refferal Rm10
Shafyqa Azry

Tahniah kepada pemenang, sila email saya di nald84@gmail.com dan kepada peserta lain, terima kasih kerana turut serta, tanpa anda Giveaway ini tidak akan berjaya. Sekian.

Jumaat, 10 November 2017

First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com

Setelah beberapa bulan melakukan comeback dalam dunia blogging, saya rasa, sudah tiba masanya untuk saya melancarkan First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com.



Syarat-Syarat untuk menyertai Giveaway ini ialah:-
1) Sila buat post di blog anda, yang bertajuk First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com copy paste banner kat atas nih di blog anda dan linkkan post First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com di post anda.
2. Sila follow blog Ronaldmohoni.Com.
3. Sila komen kedua-dua post ini, iaitu:-

Hadiahnya ialah:-
1. Wang tunai Rm10 untuk 3 pemenang (ditentukan oleh cabutan tiket nombor peserta)
3. Kupon Reload Rm5 untuk 2 pemenang (ditentukan oleh cabutan tiket nombor peserta)
2. Top Refferal Rm10 untuk 1 pemenang (ditentukan oleh sistem statistik blogger.com)

Ok, First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com akan berlangsung dari 10/10/2017 hingga 10/11/2017 (sebulan). Penyertaan mestilah melebih 20 penyertaan, jika kurang, giveaway ini terbatal. Sila sent link penyertaan anda dibahagian komen. Sebarang pertanyaan sila tanya dibahagian komen, jangan malu jangan segan.

SENARAI PESERTA
(update: 06/11/2017)

1. Mrs.Pip
2. Ai
3. Shahida Dzulkifli
4. Cik Cappuccino Latte
5. Ella Suhaila
6. Wana Eiskay
7. Princess Serra
8. Hani Fadhlina Abdul Rahman
9. Nisha
10. Asha Lya
11. Sayidah napisah
12. Syah Banu
13. Noor Akma
14. Shahida Halim
15. That Azie
16. Husna Izzati
17. Zafirah Nazri
18. Jamil Hashim
19. Nur Musfirah
20. Cekgu Norazimah
21. Kak Yong
22. Siti Rohaida Yusuf
23. Farhanna Jafri
24. Najah Mustapa
25. Miss Mulan
26. Shafyqah Azry
27. Galaksi Viral
28. Amer Ridzuan
29. Fiefi Ismail

jika anda telah menyertai GA ini, tetapi penyertaan anda tiada dalam senarai, sila post kembali link penyertaan anda di bahagian Komen, terima kasih.


Giveaway Cash RM100 by Qiya Saad for November 2017

Ramai juga blogger buat Giveaway, so terpanggil untuk join satu lagi Giveaway iaitu Giveaway Cash Rm100 by Qiya Saad for November 2017.
Blogger Qiya nak beri Rm50, Rm30 dan Rm20 kepada 3 peserta bertuah. So, yang berminat untuk join silalah klik banner, terima kasih.

Selasa, 7 November 2017

Belajar Buat Blog

Ada beberapa rakan yang ingin belajar buat blog dan meminta saya mengajarnya. Boleh, untuk blogger.com saya meminta bayaran Rm100 dan untuk WordPress saya meminta bayaran Rm250 (termasuk domain dan hosting). Muktamad, tiada rundingan.
Ok, mahu yang free, ada, masuk kelas program ICT tajaan kerajaan di AMC College, nama kursus blog and website development (dahulu dikenali sebagai blogging skill). Kelas 1 hari, Yuran free, makan minum free dan sijil penyertaan diberi.
Ok, boleh hubungi no telefon atau datang sendiri ke AMC di bangunan Likas Square. Banyak lagi kursus percuma yang disediakan. Semuanya berkaitan tentang ICT. Sekian saja perkongsiaan untuk kali ini.

Giveaway Pertama Dari Blog Irdagarmin

Sebenarnya, saya jarang join GA jika hadiahnya bukan Wang ringgit. Tapi kali ini saya tertarik sebab hadiahnya adalah buku motivasi.
First sekali, happy birthday kepada irda, penganjur GA ini. Saya sendiri tidaklah mengenali irda nih secara jelas, yang pasti dia agent coway dan dalam blog ada menulis tentang ASB. Itu saja kot. Harap menang. Sekian.

Sambal Udang Terung Dan Fish Kek

Sebenarnya, sudah seminggu saya rancang untuk menulis entri ini, iaitu Resepi Sambal Udang Terung dan Fish Kek. Resepi yang simple tetapi saya sangat terujah dengannya kerana saya memasak resepi ini sekurang kurangnya 10 kali dalam sebulan.

Bahan-bahan:-
1. Sekeping Fish Kek (RM 2.30++)
2. Sebiji Terung (sederhana besar)
3. 1 tin sambal Udang (yeo's)
4. Perencah secukup rasa (Maggie)
5. Minyak masak

Cara penyediaan:-
1. Potong fish Kek kecil kecil. Campurkan 1 sudu makan perencah secukup rasa dan gaul. Panaskan minyak dan goreng fish Kek sehingga berwarna keemasan dan hidangkan.

2. Potong terung kepada 3 bahagian, dan belah terung kepada 4 bahagian. Goreng terung hingga berwarna emas kecoklatan (jangan sampai hangus). Angkat.

3. Panaskan 5 sudu makan minyak masak ke dalam kuali. Masukkan sambal Udang, goreng selama 30 saat, masukkan terung goreng dan 1 sudu makan secukup rasa. Gaul selama 1 minit. Angkat dan hidangkan.

Itu sahaja perkongsian saya  untuk kali ini, sekian dan selamat mencuba.

Isnin, 6 November 2017

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN


Ok, tiba-tiba tergerak hati untuk join GA Miakassim. Saya kenal dia nih dari Komuniti Sabahan Blogger. Kenal sangat tu, tidaklah juga, tapi Miakassim nih aktif kat group wassap Komuniti Sabahan Blogger, so saya tahu sangat dengan kewujudannya. Yang pasti, dia nih, lebih senior dari saya dalam dunia blogging. Harap-harap boleh menang RM100 tunai. Haha. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 20 november 2017, jam 11.59PM. Info lanjut terjah www.miakassim.com. sekian.

Sabtu, 28 Oktober 2017

Bajet 2018 Dari Kacamata Ronaldmohoni

Dari kacamata saya, bajet 2018 tidak ada kejutan. Namun saya tertarik dengan beberapa perkara:-

1. ADAM50: Anak yang lahir dari Januari 2018 hingga December 2022 akan mendapat rm200 dalam bentuk pelaburan yang akan dilaburkan di dalam ADAM50. Isteri saya cakap, sudah sampai masanya untuk menimang cahaya mata. Pendapat saya, berapalah sangat rm200 tu.

2. BR1M: Kekal, tiada kenaikan. Harap-harap harga barang pun tiada kenaikan.

3. PTPTN: Diskaun 20 peratus jika bayar habis, dilanjutkan sehingga December 2018. Harap-harap, 2018 hutang PTPTN saya selesai. Kepada peminjam PTPTN, pandai pinjam pandai bayar, hutang mesti bayar.
Faham.

4. Buku bebas dari gst: Ya ini saya suka, harap-harap harga buku akan semakin murah, sebab saya ini ulat buku, bolehlah saya membeli buku dengan lebih kerap.

5. Kedai Rakyat 1 Malaysia: Bilangan KR1M akan ditambah. Nampaknya bolehlah saya mengintai peluang, mana tahu mendapat peluang untuk memilik KR1M.

Rasanya 5 perkara ini sahaja menarik perhatian saya. Akhir sekali, tiada guna pembangunan infrastuktur jika rakyat banyak yang hidup susah dan kerajaan harus adil, jangan hanya lebihkan kakitangan awam. Sekian.

Selasa, 24 Oktober 2017

Lelaki Mesti Pandai Masak

Dulu, masa umur 10 tahun, saya sudah boleh memasak. Masak nasi, goreng telur, goreng ayam, masak pucuk ubi kayu dan apa saja yang mudah dimasak. Ini berlaku kerana bapa dan mama saya sememangnya mendidik kami adik beradik untuk belajar memasak. Pernah satu ketika saya mengeluh, dan berkata, "Ini semua kerja perempuan bukan kerja lelaki", mama saya cakap, " lelaki pun mesti belajar masak, supaya boleh berdikari". Sudah semestinya saya bersyukur, kerana saya dididik untuk pandai memasak.

Bila saya dewasa baru saya faham, ilmu memasak itu penting walaupun perkara basic. Saya beri dua contoh:-
1. Semasa menuntut di sekolah menengah dan tinggal di asrama ada seorang warden asrama lelaki, tidak tahu memasak, ditakdirkan isterinya jatuh sakit dan dimasukkan ke wad hospital selama seminggu. Oleh kerana beliau tidak tahu memasak maka terpaksalah beliau membeli makan di restoran untuk anak anak dan diri sendiri. Seminggu beli makanan diluar sangatlah membazir.
2. Semasa melanjutkan pelajaran di IPT, saya menyewa rumah bersama rakan-rakan. Ditakdirkan adalah seorang rakan nih, langsung tidak boleh masak. Masak nasi pun tidak tahu, goreng telur pun tidak tahu dan dia mengharapkan belas kasihan para sahabat untuk menyediakan makanan ataupun terpaksa makan maggi rendam air panas.

So, lelaki mesti pandai masak, sekurang-kurangnya tahu masak nasi dan telur goreng. Sekurang- kurangnya bila kita berjauhan dengan keluarga bolehlah berdikari memasak sendiri. Kalau sudah kahwin, bolehlah tolong isteri masak jika isteri penat, isteri bukan orang gaji, jangan double saja tahu, tapi masak tidak tahu. Sekian.


Jumaat, 20 Oktober 2017

Blogger.com Atau Wordpress

Hari ini saya ingin berkongsi tentang Blogger.com dan WordPress. Kedua-keduanya saya pernah gunakan. Untuk pengetahuan, ronaldmohoni.com bermula pada November 2010, menggunakan WordPress yang diinstal pada server yang disewa. Setelah dua tahun dalam dunia blogging, saya menghilangkan diri dan tidak aktif lagi akibat beberapa masalah sehingga saya kehilangan domain ronaldmohoni.com. Ya, April 2017 saya kembali, Kali ini saya memilih untuk menggunakan blogger.com sebagai server, padahal satu ketika dulu, saya pernah mengecam pengguna blogger.com sebagai blogger yang tidak akan pergi jauh.

Pertama, saya nak sentuh tentang blogger.com. saya mengakui, medium blogger.com ini mudah digunakan dan amat sesuai untuk individu yang baru ingin berjinak-jinak dalam dunia blogging. Ianya percuma, dan anda boleh memilih untuk membeli domain dan dikonfigurasikan atau sekadar menggunakan nama domain yang panjang tapi percuma. Buatlah sebanyak mana post, tariklah seberapa banyak pelawat, tidak ada bayaran yang akan dikenakan oleh pihak blogger.com. tetapi, jika anda bernasip malang, kebarangkalian untuk anda kehilangan blog agak tinggi, ini kerana Kadang-kadang pihak blogger.com akan menghapuskan blog anda jika mereka merasakan blog anda menyalahi peraturan mereka, sahabat saya sendiri pernah mengalami situasi sebegini. Jika ada yang mengatakan pengguna blogger.com lebih mesra dengan enjin carian, bagi saya tidak, saya rasa sukar untuk menewaskan WordPress dalam hal SEO.

 Seterusnya, saya ingin menyentuh tentang WordPress yang diinstal di server/hosting. Bila bercerita tentang WordPress, bersedialah untuk mengeluarkan Wang untuk membeli domain dan menyewa hosting. Kadang-kadang bila server yang disewa telah mencecah limit disk space, penggunaan server terpaksa menambah bayaran. Kebarangkalian untuk blog digodam juga tinggi berbanding pengguna blogger.com, jadi anda mestilah berhati-hati dalam hal pemilihan hosting. Tetapi saya akui, teknik SEO WordPress mudah dikuasai.

 Kesimpulanya, jika anda baru berjinak-jinak dalam dunia blogging, blogger.com adalah sesuai. Tetapi jika anda bercita-cita untuk pergi jauh dalam dunia blogging dan ingin menjana pendapatan yang lumayan, wordpesslah jawapannya. Sekian.

 P/S-Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa saya menggunakan blogger.com, ada masa saya cerita.

Sabtu, 14 Oktober 2017

Be My Lucky Followers Giveaway



Syarat-syarat

  1. Follow Blog seindahcerita , Aisya Ismail, Shafyqah Azahar, Mama Aiman,          Cinta Itu Indah, Shikin Razali
  2. Follow IG nieylanadia , aisyaismy, byaisyaismail, shfyqhazhr, nafiz_forever, syamimi8088
  3. Like Page | SEINDAHCERITA  NIEYLBEAUTYSHOP Starlavenderluna's Journal Of Life  
  4. Buat satu entry bertajuk "Be My Lucky Followers By Seindahcerita
  5. Copy banner dan link kan semula ke entri ini.
  6. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.
  7. Pemenang di pilih secara Random.org
  8. Hadiah
    1. Wang Tunai RM20x1 pemenang
    2. Wang Tunai RM10x8 pemenang
    3. Pakej Print Gambar + Random Stuff  x 1 pemenang

Boleh copy &paste code di bawa untuk lebih mudah.

Jumaat, 13 Oktober 2017

Lesen Memandu Atau Laptop Baru

Saya masih lagi berfikir, lesen memandu atau laptop baru. Kerana kedua duanya saya perlukan. Nak ambil serentak, baget mungkin lari.

Saya sedar, saya memerlukan lesen memandu secepat mungkin, kerana tanpa lesen memandu, saya sukar memilik kenderaan sendiri, tanpa kenderaan sendiri saya sukar untuk pergi lebih jauh dalam peningkatan kerjaya. Contohnya saya memohon jawatan penolong pengurus cawangan di 99 Speedmart, saya layak tapi dengan syarat mestilah memiliki kenderaan sendiri.

Sudah 2 tahun laptop saya rosak, dan setelah saya mengambil keputusan untuk melakukan comeback dalam dunia blogging, rasanya saya memerlukan laptop baru agar lebih mudah  update blog. Semenjak kembali kedunia blogging, saya hanya update blog mengguna smartphone dan sekali sekala ke cyber cafe. Update blog dengan smartphone agak lambat sedikit, dan banyak benda yang sukar dilakukan. Sekurang-kurangnya, jika ada laptop baru, saya mungkin mampu memiliki blog dalam pelbagai kategori.

Harap-harap saya mampu memiliki kedua-duanya dalam masa terdekat, agar impian terlaksana. Sekian untuk hari ini.


Khamis, 5 Oktober 2017

Menang Giveaway TengkuButang

Kejap lagi hendak masuk kerja, tapi update blog dulu. OK, baru-baru nih menang giveaway dari tengkubutang.

Menang produk kecantikan swiss vita, tajaan blogger FaraHanim. Saya tidak menggunaakannya kerana saya jejaka yang menggemari imej muka pecah bukan muka jambu. Maksudnya rezeki my wife. Apa apa pun terima kasih dengan hadiah ini. Sekian.

Selasa, 3 Oktober 2017

Dapatkan CashBack Dari Shopback

Alamak, lama tidak update blog. Tidak apa, hari ini saya nak update blog. Ya, hari ini saya hendak bercerita tentang Shopback. Apa itu shopback? mengikut pemahaman saya, shopback adalah laman web yang memberikan cashback apabila kita membeli belah secara online di laman web melalui laman web shopback.

Contohnya, kita membeli belah secara online di laman web lazada melalui laman web shopback. kita beli baju harga RM100, dapat cashback 6% hingga 8.5%, iaitu RM6.00 hingga RM8.50 (bergantung kepada perubahan), bukan diskaun, tapi cashback, Rm8.50 ini dikembalikan apabila memenuhi syarat shopback.

Pengalaman, saya tidak pernah beli baju, tapi saya beli reload di laman web lazada melalui laman web shopback. beli reload digi RM10 dapat cashback RM0.60 (bergantung kepada perubahan). Ronaldmohoni, ko gilakah, RM0.60 sikit saja mah? woi, yang penting ada mah, daripada beli di kedai reload, habuk pun tiada, beli melalui shopback dapat cashback.

Melalui Shopback, macam-macam cashback kita boleh dapat, naik GrabCar pun boleh dapat cashback, beli tiket MAS pun boleh dapat Cashback, macam-macam lagilah. Syarat minimum nak cashout, RM10.00. Ok, emm, rasanya cukup kot penerangan ringkas dari saya, berminat boleh terjah dan daftar di ShopBack.Com (Klik). Jangan risau, pendaftaran percuma. ok, bye.

Ahad, 10 September 2017

September Yang Sibuk

Ya, September yang sibuk, itulah yang saya rasa. Bulan September, public holidaynya banyak, so kesibukan dalam perkerjaan bertambah, lainlah kalau anda berkerja dipejabat, asal public holiday, cuti.

Mooncake festival semakin hampir, dan ini bermakna kesibukan akan berterusan sehingga festival ini berakhir, selalunya begitulah keadaannya.

Walaupun hanya berkerja sebagai penyelia di supermarket, tapi tanggungjawab mesti dilaksanakan sebaik mungkin. Walaupun penat, tugas mesti diselesaikan. Walaupun sibuk, saya berharap dapat terus menulis di blog ini, Sekian.

Selasa, 22 Ogos 2017

Giveaway Merdeka By Kisahsidairy.com

Assalamualaikum
Hai korang. Kisahsidairy.com sedang mencari lebih 10 orang pemenang untuk memenangi Wang Tunai, Voucher, Top up dan barangan lain .Jom pakat Join Giveaway yang mudah ini.

Giveaway Merdeka By Kisahsidairy.com

Giveaway berlangsung bermula 16 OGOS sehingga 29 Ogos 2017

JOM JOIN GIVEAWAY NI BERAMAI-RAMAI, PAKAT SHARE UNTUK MEMERIAHKAN LAGI GIVEAWAY INI.


Isnin, 21 Ogos 2017

Perkara Yang Saya Lakukan Jika Menjadi Majikan

Bukan angan angan, tapi impian. Manalah tahu satu hari nanti saya akan membuka perniagaan sendiri dan mempunyai ramai pekerja, maka perkara yang akan saya lakukan jika menjadi majikan ialah:-

1. Membenarkan pekerja membawa handphone. Ada sesetengah majikan tidak membenarkan pekerja membawa membawa dan menggunakan handphone. Tapi pada pendapat saya, selagi pekerja dapat memberikan tumpuan kepada pekerjaan, selagi itu penggunaan handphone akan saya benarkan. Handphone adalah alat untuk berhubung yang penting.

2. Kursus Pengurusan Kewangan Peribadi. Selama saya berkerja dengan beberapa majikan, belum pernah ada majikan yang memberikan kursus pengurusan kewangan peribadi kepada pekerja. Jika saya majikan, saya akan paksa pekerja untuk menyertai kursus ini. Kerana ramai pekerja yang menghadapi masalah kewangan sehingga menjejaskan tugas mereka dalam pekerjaan.

3. Setiap Tahun Ada Kenaikan Gaji. Walaupun kenaikan gaji sedikit, saya tetap akan naikkan gaji, dari 1% hingga 10% dari gaji asal, bergantung kepada prestasi.

4. Elaun Kehadiran. Mana-mana pekerja yang tidak pernah lewat masuk kerja dan tidak ponteng kerja, saya akan berikan elaun kehadiran setiap bulan.

Banyak lagi yang bermain difikiran. Tapi ini yang paling penting. Sekian saja untuk kali ini.

Khamis, 17 Ogos 2017

Tengkubutang 6 Million Pageview Giveaway


Ok, kali ini saya ingin menyertai satu lagi giveaway yang dianjurkan oleh blog tengkubutang sempena 6 juta pageview blog tengkubutang. Hendak join, klik banner di atas. Sekian.

Selasa, 8 Ogos 2017

Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious
Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Senarai Hadiah Giveaway Preloved Comic By Elsaalicious

Tempat Pertama
3 Komik Lawak Kampus (Jilid 13, 14 & 15)

Tempat Kedua
2 Komik Lawak Kampus (Jilid 20 & 21)

Tempat Ketiga
1 Komik Lawak Kampus (Jilid 18)

Tempat Keempat
1 Komik Lawak Kampus (Jilid 25)

Saguhati
Bloglist Selama Sebulan X 10 Pemenang

Wah seramai 17 Pemenang Elsa cari. Apa tunggu lagi? Jom join

Okay Bismillah. Klik banner untuk join

3 Sebab Saya Suka GrabCar

OK. Kali ini saya hendak kongsi tentang 3 sebab saya suka GrabCar. Saya tidak mahu bercakap panjang lebar, berikut 3 sebab saya suka Grabcar:-

1. Perkhidmatan yang pantas. Ya, kebanyakkan pemandu GrabCar memberikan perkhidmatan yang pantas. Mereka tidak gemar membuang masa dengan menggambil laluan yang jauh. Walaupun pantas, tapi selamat.

2. Harga perkhidmatan yang pasti. Jika harga Rm5 dinyatakan di dalam app GrabCar, maka Rm5 yang perlu dibayar. Setakat ini saya belum pernah ditipu.

3. Promo Code. Yang ini saya suka, GrabCar sentiasa memberikan promo code kepada pelanggannya.

3 perkara ini sudah cukup untuk saya setia dengan GrabCar. Walaupun ada yang mengatakan uber lagi murah, tapi saya masih yakin dengan GrabCar yang sentiasa telus dalam memberikan perkhidmatan. Sekian.

Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com

br />

Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com bermula dari saat ini sehingga 11.59 malam 14 Ogos 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari dan akan menerima RM10 setiap seorang.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 14 Ogos 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 21 Ogos 2017.

** sila klik pada banner untuk join segmen ini.....
Read more: http://www.mialiana.com/2017/08/segmen-blogwalking-merdeka-2017.html#ixzz4pAqA2cNd

2 Sebab Uber Tidak Best

Terus terang, saya sudah lama memendam rasa dengan perkhidmatan Uber (macam teksi) ini, bukan memendam rasa cinta tapi saya dah semakin dah tak suka dengan Uber. Saya tak nak beri sebab yang banyak, cukuplah dua:-

1. Anggaran kos yang tidak tepat. Bayangkan, kos kat app Uber rm4, bila nak bayar bill rm7. Tiada traffic jem.

2. Pemandu Uber gemar mengambil laluan jauh dan memandu dengan slow. Motifnya, supaya mendapat bayaran lebih. Bukan semua, tapi ada.

Cukup. Tak nak cakap lebih-lebih, isteri saya cakap, nanti Uber saman. Sekian


Jumaat, 4 Ogos 2017

Instant Shawl Giveaway By Mamapipie

Jom join giveaway mama pipie. Dia nak bagi 4 shawl kepada 4 peserta bertuah. Jika menang, shawl tu untuk my wife. Sekian.

Merdeka Giveaway By penselduabee.blogspot.com


Ok. Kali ini saya berminat untuk menyertai merdeka giveaway yang dianjurkan oleh blog penselduabee. Hadiah menarik. Nak join giveaway? Klik banner. Sekian

Ahad, 23 Julai 2017

Segmen Bloglist Bulan Zulkaedah 1438H

Ok, dipendekkan cerita saya nak join segmen bloglist bulan zulkaedah 1438H oleh Mohd Noor Shawal's. Sekian.

Sabtu, 22 Julai 2017

3 Sebab Lelaki Wajib Jadi Bendahari Keluarga

Baru-baru ini saya telah membaca sebuah buku tentang pengurusan kewangan peribadi, tulisan seorang perancang kewangan. Beliau telah menyatakan bahawa wanita harus memainkan peranan yang lebih dalam menguruskan kewangan keluarga. Tetapi saya ingin mengemukakan 3 sebab lelaki wajib jadi bendahari keluarga.

1. Kurang Nafsu Membeli-Belah
Kebanyakan lelaki selalunya kurang nafsu membeli-belah dibandingkan wanita. Kita tidak boleh nafikan, wanita memang gemar bab-bab membeli-belah. Ada -ada sahaja yang dibeli, pantang nampak baju, kasut, handbag dan sebagainya, pasti nak beli.

2. Pandai Mengawal Emosi
Selalunya lelaki pandai mengawal emosi dan mampu bertindak waras, walaupun tertekan. Berbanding wanita yang gemar melayan emosi dan asal sahaja tertekan gemar shopping dan lepak lepak makan kat luar, kononnya release tension. Sebab itu wanita ini selalunya senang dipujuk rayu oleh jurujual untuk membeli produk mereka.

3. Cepat Membuat Keputusan
Wanita selalunya lambat membuat keputusan. Selalunya, mereka akan meminta pandang orang lain dahulu sebelum membuat keputusan. Lelaki selalunya cepat membuat keputusan dan mampu membuat pertimbangan yang baik.

Sorry kalau ada wanita yang tersinggung dengan tulisan saya, tapi itulah hakikatnya dan kebanyakan wanita begitu. Namun, ada juga wanita yang bagus dalam pengurusan kewangan, takpa, post akan datang saya akan sentuh jenis-jenis lelaki yang tak layak menjadi bendahari keluarga. Sekian

Mini Giveaway: Duit Raya


Saya tak nak tulis banyak-banyak, sekadar berkongsi, ada blog lagi nak bagi duit raya, info lanjut klik banner kat atas nih. Sekian.

Isnin, 17 Julai 2017

Nuffnang Bukan Macam Dulu Lagi

Nuffnang bukan macam dulu lagi, itulah hakikat yang perlu saya terima. Saya boleh rasa, Nuffnang tidak sehebat dulu lagi. Dulu, setiap dua bulan pasti dapat cek Dari nuffnang.
Sekarang nih agak pelik, jangankan nak dapat cek, nak dapat iklan pun payah. Mungkin kerana artikel yang saya tulis agak pendek berbanding dahulu. Mungkin kekerapan saya menulis di blog agak rendah. Mungkin artikel di blog ini sukar mendapat tempat di enjin carian.  Segalanya mungkin, tapi hanya nuffnang yang tahu. Sekian

Ahad, 16 Julai 2017

Segmen Blogwalking Raya 2017 Mialiana.com


Saya mengenali mialiana sejak 2011, jika tidak silap. Masa itu saya masih lagi aktif sebagai blogger, sebelum menghilangkan diri selama 5 tahun.

Tiba-tiba saya terjumpa kembali dengan blog mialiana, dan dia menganjurkan segmen blogwalking raya. Saya Tanpa teragak-agak ingin menyertai segmen yang dianjur. Segmen ini bermula dari 9 hingga 19 julai 2017. Yang berminat klik banner untuk menyertai segmen ini. Sekian.

Jumaat, 14 Julai 2017

Aidilfitri Giveaway By Faye And Friends


OK, Kali ini saya nak join satu lagi giveaway iaitu Aidilfitri Giveaway By Faye And Friends, yang akan berlangsung dari 3/7/2017 hingga 3/8/17. Yup, hadiahnya Wang ringgit dan tidak ingat, yang pasti memang ada Wang ringgit. Haha. Saya nak tag ahmadfaizal dan norimah. Yang berminat join, boleh klik banner kat atas tu. Oklah, itu saja yang ingin saya tulis. Cukup kot. Sekian.

Khamis, 13 Julai 2017

Giveaway Nurul & Friends


Subuh ini, hati terdetik untuk menyertai giveaway nurul & friends. Sekadar nak memeriahkan suasana, dan update blog dengan menyertai giveaway. Kalau menang, lagi best.

Hadiahnya, saya tak ingat, yang pasti Antara hadiah yang menjadi rebutan ialah Wang ringgit. Selain Wang ringgit, hadiah yang lain memang tak ingat. Haha, apa apa pun, yang nak join giveaway nurul & friends, boleh klik banner kat atas tu. Sekian.


Selasa, 11 Julai 2017

Handphone Huawei Rosak Dan Terima Kasih Elsa

Dipendekkan cerita, handphone huawei saya rosak, asik nak update, update dan update. Last sekali, saya malas dah nak update. Beli Barulah, angkat ZTE blade A510 offer dari digi, nak beli Samsung J7, tak mampu, kalau mampu pun saya tidak akan beli, membazir. Hand phone nih bagus ke? Saya tidak tahu, baru sehari pakai, tunggulah saya buat review.

Ok, baru baru ini saya menang GA Dari blog elsaalicious. Terima kasih elsa, walaupun saya lambat sedikit respon dengan emel yang dikirim. Dia beri tempoh 3 hari tapi saya balas emel dia pada hari kelima. Ok, itu sajalah untuk hari ini, sekian.

Sabtu, 8 Julai 2017

Cabut Gigi Ubat Mujarab Untuk Sakit Gigi

Tidak tahan dengan sakit gigi yang saya alami, akhirnya memaksa saya kembali untuk membuat pemeriksaan gigi kali kedua dan doktor gigi membuat keputusan untuk mencabut gigi yang sakit.

Pelik, hari tu kata tak boleh cabut lagi, tunggu kesakitan gigi itu berhenti. Tapi kali ini lain pula jadinya, doktor menjelaskan, gigi saya sudah boleh cabut kerana cengkaman gigi sudah longgar dan tidak lagi boleh ditampal.

Macam biasa, proses bius perlu dilakukan. habis mulut saya hilang deria rasa, dengan dua kali sentap, maka hilanglah sebatang gigi gerham yang paling besar, sekaligus memusnahkan harapan saya untuk mengunyah tulang ayam semasa makan.

Hari pertama gigi hilang, memang ada patangnya, antaranya tidak boleh makan atau minum yang panas-panas, tidak boleh berkumur, tidak boleh mengangkat benda-benda yang berat, tidak boleh gentel bahagian gigi yang hilang menggunakan lidah, dan apa saja yang boleh mendatangkan mudarat. 

Jadi, dua tiga hari nih, makanan yang paling best ialah aiskrim, sebabnya kesakitan seakan berhenti bila benda sejuk masuk dekat mulut. hari keempat, kesakitan hilang, benarlah kata doktor, sakit dua tiga hari saja. Apa-apa pun, cabut gigi ubat mujarab untuk sakit gigi.

Selasa, 4 Julai 2017

Cara Mudah Hilangkan Sakit Gigi

Demam, pening, sakit badan, terseliuah kaki, termasuklah sebulan mengheret kaki kerana kemalangan, mampu saya hadapi. Tapi bila bab sakit gigi nih hanya tuhan yang tahu. Sakitnya lain macam, yang pernah mengalaminya sakit gigi pasti tahu kesakitan yang saya maksudkan. Dah makan ubat pun kesakitannya masih terasa hingga ke gegendang telinga, meresap ke kepala. Nak cabut pun tak boleh, tunggu sakit gigi hilang, barulah boleh dicabut, tu kata klinik pergigian.

Tiba-tiba terfikir nak buat carian kat google, mana tahu jumpa petua melegakan sakit gigi. Macam macam petua yang dijumpai. Antaranya:-

1) Garam: Katanya, kandungan sodium mampu melegakan kesakitan gigi berlubang. Caranya, masukkan garam ke dalam air mineral suam dan jadikannya sebagai bahan kumur.

2) Limau Nipis: Katanya, Vitamin C yang terkandung di dalam jus limau nipis mampu menghilangkan sakit gigi. Jus limau nipis diambil dan dititiskan kebahagian gigi yang sakit. 

3) Bawang Putih: Bersifat antibiotik dan mengurangkan sakit. Caranya, tumbuk bawang putih hingga halus, tambah garam, dan letak dekat gigi yang sakit.

4) Bawang Merah: Lebih kurang macam bawang putih juga. cuma bawang merah nih kena hiris halus dan kunya.

5) Air Kencing: Ini petua dari kawan, ambil air kencing sendiri, lepas tu kumur. kawan nih memang nak mapus, mengarut. Ingat saya nih bodoh sangat. Yang nih tidak perlu ikut, mengarut nih.

Saya akan cuba petua-petua ini, berkesan atau tidak kita tunggu dan lihat. Bila sakit gigi nih dah hilang, saya rancang nak cabut gigi yang rosak nih, sebab gigi yang rosak sepatutnya dicabut agar kesakitan itu tidak berulang. Sekian.

Isnin, 26 Jun 2017

Selamat Hari Raya 2017/1438H

Seperti biasa, Hari Raya tahun ini saya beraya di kampung isteri iaitu Kg.Pulau Sepanggar.
Apa apa pun Selamat Hari Raya 2017/1438Hijrah, Maaf Zahir dan Batin. Sekian.

Isnin, 12 Jun 2017

Giveaway Raya by Mya & Friends

Selamat berpuasa untuk semua pembaca myafarisha.com yang disayangi. Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.


Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow blog kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
↳ Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.

↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen
↳ Selesai

*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :
💕 Tempat pertama : RM 100
💕 Tempat kedua : RM 70
💕 Tempat ketiga : RM 50
💕 Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.

Cerita Kartun Yang Tidak Baik Untuk Anak

Walaupun belum mempunyai anak,  saya sudah berkira kira untuk tidak membenarkan anak menonton beberapa cerita kartun di TV. Antaranya:-

1. Sinchan - korang mungkin faham kenapa saya tidak mahu anak menonton kartun ini.  Bagi saya,  watak sinchan adalah watak yang tidak patut dicontohi dan otak tidak betul.

2. Doremon - penyebabnya ialah kerana adanya Nobita. Bagi saya,  Nobita mempunyai perwatakan yang mengarut.

3. Tom & Jerry - Jalan cerita yang sangat mengarut.  suka buli membuli.

Apa apa pun,  kita hanya merancang, tuhan yang menentukan. Sekian.

Sabtu, 10 Jun 2017

Keluarga MoMa Ke Kundasang

Baru baru ini, iaitu 29 dan 30 Mei 2017, saya dan isteri menyertai keluarga saya ke kundasang,  salah satu tempat yang menarik di sabah. Setelah sekian lama akhirnya keluarga kami dapat berkumpul bersama sama. Inilah kali pertama kami berkumpul selepas saya memeluk islam. Walaupun berbeza agama, saya gembira dapat berkumpul bersama.






Saya tidak mahu tulis banyak banyak.  Cukuplah untuk gambar berbicara.

Isnin, 29 Mei 2017

Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors


www.facebook.com/ronaldmohoni
www.instagram.com/ronaldmohoni/
Email: nald84@gmail.com

Semenjak kembali ke dunia blogging, ini adalah kali pertama saya menyertai giveaway yang dianjurkan oleh blogger lain. Menang atau tidak itu tidak penting, yang penting saya join sebab ingin memeriahkan suasana.

Ceritakan pengalaman seronok dan nakal anda masa kumpul duit raya:-

Ok,  masa zaman kanak kanak saya tidak ada pengalaman kumpul duit raya,  kerana saya pada masa itu bukanlah dari keluarga yang beragama islam dan dalam kampung pun majoriti bukan beragama islam.

Pengalaman saya mengumpul duit raya hanya berlaku apabila saya bersekolah di SMK Terusan Sugut,  Beluran, Sandakan. Untuk makluman, SMK Terusan Sugut, terletak disebuah pulau iaitu Terusan Sugut (majoriti penduduk beragama Islam),  yang terletak di kuala sungai sugut, Info lanjut,  cari kat google.

Saya bersekolah di sana selama 3 tahun.  setiap kali Hari Raya saya dan rakan rakan yang tinggal jauh tidak akan balik kampung kerana faktor pengangkutan, kerana satu satunya cara untuk balik kampung ialah dengan kapal atau bot merentasi lautan,  dengan kos yang mungkin tinggi pada masa itu.

Oleh kerana tidak dapat balik bercuti, saya dan kawan kawan akan meronda seluruh pelusuk pulau untuk berhari raya. Baju melayu,  pinjam dengan kawan. Setiap kumpulan berjumlah 8 atau 9 orang.

Antara pengalaman yang lucu ialah, mula mula tuan rumah hidangkan kuih raya dan tuan rumah akan masuk ke dapur untuk membuat air.  Semasa tuan rumah membuat air,  kami pun menghabiskan kuih raya dengan memasukkan ke dalam poket baju melayu. Bayangkan,  kuih raya habis,  sebelum air dihidangkan. Tuan rumah pun terperanjat.

Tentang duit raya,  nasiplah kalau dapat rm1. Selalunya jarang. Tapi paling best kalau dapat makan ketupat dan rendang. Cuma ketupat dan rendang tak boleh masuk poket. Sepanjang cuti raya,  inilah kerja kami,  setiap hari tukar ahli kumpulan dan pergi beraya dari rumah kerumah,  sehinggalah persekolahan bermula.  Sekian.

Sabtu, 27 Mei 2017

Selamat Menjalankan Ibadah Puasa

Sebelum saya memeluk islam,  perkara yang membuatkan saya terujah di bulan puasa ialah tentang makanan. Saya mengunjungi bazaar setiap hari, untuk melihat sekaligus menikmati juadah yang hanya ada di bulan puasa.

Kini, setelah memeluk Islam,  baru saya tahu bahawa bulan puasa bukan hanya tentang bazaar dan makanan. Bulan puasa bulan menahan nafsu dan beribadah tanpa gangguan iblis.  Apa apa pun saya mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa.

Khamis, 25 Mei 2017

Tips Berjimat Cermat

Ok. Kali ini saya nak berkongsi tips berjimat cermat dan tumpuan saya adalah warga bandar, kerana hidup di bandar ini kos dan perbelanjaan tinggi berbanding kampung.

Yang pertama,  kurangkan makan di luar. Cukuplah seminggu sekali makan di luar.  Atau paling ekstrem sebulan sekali. Makan di luar pun kenalah pilih tempat yang murah,  yang penting kenyang dan makanan tersebut menyihatkan. Tapi paling bagus masak jelah kat rumah.

Yang kedua,  apabila membeli barang keperluan,  belilah di tempat yang berpatutan harganya.  Jika kedai tersebut ada menyediakan member card untuk pelanggan,  cepat cepatlah mohon kerana selalunya dengan member card kita akan mendapat diskaun dan harga promosi. 

Oklah,  itu saja yang ingin saya kongsikan kerana itulah perkara yang paling asas.  Sekian,  saya nak masuk kerja dulu.

Sabtu, 20 Mei 2017

Selamat Hari Jadi Ke-22 Kepada Isteri

Hari ini,  hari jadi isteri yang ke-22 tahun.  Kami sambut ala kadar,  setakat makan kat luar.  Layan soto kat restoran jawa.

Apa-apa pun,  saya berharap isteri saya sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki.  Sekian.

Jumaat, 12 Mei 2017

Merokok Itu Awesome

Dulu,  pernah juga berjinak jinak dengan rokok. LA,  Gudang Garam dan Menara, saya belasah.  Sebab rokok jenis nih manis. Rokok lain buang parit. Rokok sejuk langsung tidak dipandang,  nanti digelar MakNyah. Rasa awesome dan kacak bila rokok tersepit dijari.

Tapi, saya merokok tidak lama,  tidak sampai setahun saya berhenti, sebabnya,  rasa macam diri ini pariah,  ketua gangster dan sebagainya. Tak kacak langsung lau jadi ketua gangster. Kalau girl yang merokok macam apa?  Lu pikirlah sendiri.  Sekarang nih saya bersyukur, kerana saya bukan perokok. Sekurang kurangnya saya tahu,  yang saya tidak akan mati disebabkan kanser paru paru.

Jimat jugalah tidak merokok. Selamat jugalah duit RM4 sehari untuk beli rokok seludup. Cuba kira sebulan berapa banyak duit habis, cincailah RM120 sebulan, kan?  Kalau 120 darab 12 bulan darab 10 tahun, ada jugalah dalam 14,400, kan? Itu kalau jenis yang belasah rokok seludup,  kalau yang bantai rokok jenis berdaftar, RM17, kan? 10 tahun berapa?  Kira sendirilah, malas mahu kira. Last sekali,  saya minta maaf lau ada yang tersinggung.  Tapi hakikatnya,  macam tulah.  Sekian.

Selasa, 9 Mei 2017

Menonton Wayang Buang Masa

Semalam, Filem Unlock.  Petang Tadi,  Filem Alien: Covenant. cerita unlock,  best.  Cerita Alien,  mengarut. Itu pendapat saya, dan rasanya setiap mahluk yang bernama manusia,  mempunyai pendapatnya sendiri.

Macam biasa, Growball Cinemax CP menjadi pilihan, sebab harga tiket wayang yang murah. Yang penting dapat tengok.

Adakah menonton wayang ini buang masa? Bergantung kepada keadaan. Kadang kadang,  ada sesetengah filem memberikan inspirasi, so mungkin berbaloi sebagai pencuci minda.  Dan ada juga filem yang mengarut aka merapu.  Sekian.

Jumaat, 28 April 2017

Tukang Masak Jana RM36,380 Secara Online

Sambil merayau kat facebook,  tiba-tiba terbaca kisah seorang pemuda sabahan yang cute nih. 

Dulu,  dia kerja di singapura sebagai tukang masak.
Kerja di singapura nih, gaji besar,  tapi mungkin kerana tekanan kerja, dia ambil keputusan ikut kawan buat bisnes tapi gagal.
Lepas tu,  dia belajar benda baru,  dan akhirnya berjaya menjana RM36,380 secara online. Ikuti kisah dia di kejayaanaffiliate.com(klik). 

Khamis, 27 April 2017

Skim Cepat Kaya

Bila bercerita tentang skim cepat kaya,  saya terkenang tahun 2007. Pada tahun tersebut Bank Negara berkerja keras mengengkang skim skim pelaburan yang menyerupai skim cepat.

Saya sendiri, secara peribadi pernah menyertai skim skim ini pada waktu itu. Antaranya JinLi Capital dan EaIndex, yang memberikan pulangan setiap hari, lebih kurang 1.8%. Ketika itu saya sedang menuntut di sebuah IPT. Berbekalkan duit pinjaman PTPTN, saya menyertai kedua dua program ini. Malangnya, dua bulan skim ini tidak membayar pesertanya. Selepas itu pihak kerajaan bertindak menyekat laman web skim tersebut.

Sejak itu saya tidak lagi percaya dengan pelaburan yang menyerupai skim ini,  tidak kira berasaskan wang, emas dan harta benda, jika ianya menjanjikan pulangan yang terlalu tinggi sehingga melebihi 20% setahun, menjanjikan tiada sebarang kerugian,  ianya adalah skim cepat kaya. Sekiaan.

Ahad, 23 April 2017

Takaful, Simpanan Dan Pelaburan

Baru-baru ini, saya telah membuka akaun Maybank yang baru. Semasa membuka akaun baru, pihak Maybank telah menawarkan salah satu produk mereka iaitu Takaful+Simpanan+Pelaburan, serendah RM100 sebulan.

Tanpa berfikir panjang, saya melanggan produk tersebut serendah RM100, kerana saya belum memilik takaful. Saya juga terpaksa melakukan simpanan paksa dan setiap tahun akan dibayar dividen 3% hingga 9% setahun.

Yang menariknya, dari RM100, hanya 30% dicarumkan didalam takaful untuk tahun pertama dan 70% simpanan+pelaburan. Tahun kedua, hanya 15% dicarumkan didalam takaful dan 85% simpanan+pelaburan. Tahun ketiga, 100% simpanan+pelaburan, takaful tidak perlu lagi, cukup dua tahun.

Walaupun kita hanya mencarum takaful selama 2 tahun, kita akan mendapat perlindungan jika hilang upaya, mati dan menghidap salah satu dari 16 penyakit kritikal, selagi kita melakukan simpanan dan tidak menamatkannya. Opps, saya bukan ejen ya, saya sendiri melanggan produk ini. Sekian.

Simpan Duit Secara Paksa

Kebanyakan buku tentang perancangan kewangan peribadi banyak menyatakan tentang tips pengurusan kewangan yang betul, antaranya simpan dahulu baru berbelanja, simpan 10 peratus gaji, teknik sampul dan macam macam lagi.

Namun, adakan tips ini mampu dilaksanakan? Hakikatnya, tidak ramai yang mampu melaksanakan tips ini, terutama sekali golongan bumiputera.

Mahu tidak mahu, teknik yang paling sesuai ialah simpan secara paksa. Contohnya, kita boleh membeli emas dinar atau bar sebagai teknik menyimpan secara paksa dan selalunya kita tidak akan menjual emas tersebut dalam jangka terdekat, paling lama 2 tahun. Rasanya ada lagi cara untuk menyimpan secara paksa, mungkin anda boleh berkongsi diruangan komen. Sekian.

Khamis, 20 April 2017

Mengajar Isteri Blogging

Seorang suami yang meminati blogging seharusnya mengajar isteri blogging agar si isteri memahami apa yang si suami lakukan.

Itu yang saya lakukan. Supaya isteri tahu apa yang saya lakukan. Supaya isteri faham kenapa saya meminati blogging. Apabila isteri faham, kerja blogging senang dilakukan. Sekurang kurangnya, tidaklah dituduh melakukan kerja yang tidak berfaedah.

Selasa, 18 April 2017

Buka Akaun RHB Dan Maharani

Hari ini, hari offday. Tidak banyak perkara yang dilakukan. Hanya pergi RHB Bank dan jalan jalan cuci mata, ditemani isteri tercinta.

Buka akaun RHB Bank pun sebab terpaksa. Kerana hanya bank ini yang ada kerjasama sepenuhnya dengan Paypal. Mahu berjinak jinak dengan ebay, jadi kenalah buat akaun Paypal.

Lepas tu, window shoping kat Center Point, Kota Kinabalu. Beli maharani, ikutkan hati, nak beli online, tapi stock selalu sold out, jadi mahu tidak mahu, beli sajalah sebab sudah janji dengan isteri.

Lepas tu, duduk duduk dekat growball bowling center. Layan karip dan minkaffe. Itu sajalah. Tak kan semua benda pun nak cerita. Sekian.

Ahad, 16 April 2017

Simpanlah Duit Syiling

Jika susah sangat menyimpan wang,  simpan sajalah duit syiling ke dalam tabung sebagai cara memupuk sikap menyimpan.

Saya tidak hairan. Di Malaysia ini,  terutama melayu dan bumiputera, budaya menyimpan itu kurang memberangsangkan. Jika susah sangat menyimpan, mulakan dengan menabung duit syiling. Semua duit syiling yang diperolehi,  simpanlah ke dalam tabung.  Hujung tahun baru kira dan masukkan ke dalam ASB, Tabung Haji dan yang seangkatan dengannya. Sekian.

Sabtu, 15 April 2017

Ulang Tahun Kelahiran Yang Ke-33 Tahun

Tidak disangka, usia saya telah mencecah angka 33. Bersyukur kepada Allah kerana atas izinnya saya masih lagi bernafas di bumi ini.

Dalam hidup ini, masih banyak lagi perkara yang belum dicapai. Tapi tidak akan sesekali berputus asa.  Akan terus berjuang untuk mencapai impian. Saya berharap,  saya akan terus sihat dan dimurahkan rezeki.  Amin.

Kereta, Aset Atau Liabiliti

Saya tinggal berhampiran tempat kerja. Lebih kurang 2 minit berjalan kaki. Rasanya saya tidak perlukan kereta kerana dalam situasi sebegini,  kereta tersebut hanya menjadi liabiliti kerana jarang digunakan. Ini pendapat saya.

Tapi jika anda membeli kereta kerana ingin berkerja secara sambilan sebagai pemandu grabcar atau uber,  mungkin ianya berbaloi kerana ianya memberikan pulangan. Sekurang kurangnya,  duit loan bulanan kereta boleh bayar dengan cara ini. Bahkan mungkin lebih. Kalau macam ini,  kereta boleh dianggap sebagai aset.

Emas Sebagai Simpanan Jangka Panjang

Pada zaman Nabi Muhammad SAW,   harga seekor kambing ialah satu dinar.  Hari ini,  harga seekor kambing tetap bersamaan dengan satu dinar. Maksudnya,  emas mengekalkan kuasa belinya.

Dengan nilai mata wang yang tidak menentu dan kadar inflasi yang sentiasa meningkat,  rasa menyimpan emas dalam bentuk dinar dan bar adalah pilihan yang tepat berbanding menyimpan wang dalam bank. Sekurang kurangnya, kuasa beli emas sentiasa kekal kerana kalis inflasi.  Nampaknya, saya perlu mendalami ilmu tentang emas. Hakikatnya,  emas sesuai dijadikan simpanan jangka panjang.

Jumaat, 14 April 2017

Ronaldmohoni.com Kembali

Hampir 5 tahun saya menghilang dalam dunia blogging. 5 tahun saya menunggu untuk kembali. Bukan kerana kecewa tapi 5 tahun domain ronaldmohoni.com menjadi milik orang lain. Satu kesilapan yang tidak patut diulangi. Semua ini menjadi pengajaran yang berguna dan menjadi pedoman.

Perasaan bercampur campur,  ibarat rojak restoran jawa.  Terharu, gembira dan bersyukur kerana diberi kesempatan oleh yang maha esa untuk terus mencoret dan berbicara di alam maya.

Lazada Online Revolution Blogger Contest

Rupa-rupanya Lazada Malaysia sedang melaksanakan Online Revolution Sales dari 11 November 2017 hingga 14 Disember 2017. Kepada kaki shopping...