Isnin, 26 Jun 2017

Selamat Hari Raya 2017/1438H

Seperti biasa, Hari Raya tahun ini saya beraya di kampung isteri iaitu Kg.Pulau Sepanggar.
Apa apa pun Selamat Hari Raya 2017/1438Hijrah, Maaf Zahir dan Batin. Sekian.

Isnin, 12 Jun 2017

Giveaway Raya by Mya & Friends

Selamat berpuasa untuk semua pembaca myafarisha.com yang disayangi. Sempena Ramadhan dan Syawal yang sememangnya dekat sangat dengan kita, Mya dengan usahasama rakan-rakan AFB (Auto Feed Blog) membawakan Giveaway Raya, istimewa untuk anda. Ada RM 240 untuk awak cuba rebut dan menang. Syarat-syarat pun mudah sahaja. Tak mahu borak panjang, kita usha syarat dan hadiah kat bawah.


Syarat :
↳ Malaysian Blogger
↳ Follow Instagram kami : Mya | Ain | PapaG | KG | Unni | Farah
↳ Follow / Add FB kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow Google+ kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Follow blog kami : Mya | Ain | PapaGKG | Unni | Farah
↳ Buat satu entri bertajuk : GIVEAWAY RAYA BY MYA & FRIENDS
↳ Copy and Paste code di bawah dalam HTML and Publish.

↳ Tinggalkan link entri dalam bahagian komen
↳ Selesai

*kalau awak tak ada Instagram atau FB, please do mention it dalam entry*

Hadiah :
💕 Tempat pertama : RM 100
💕 Tempat kedua : RM 70
💕 Tempat ketiga : RM 50
💕 Tempat keempat : RM 20

So, jangan tunggu lama-lama. Bermula hari ni sehingga 19 Jun nanti.
Cepat-cepat join sekarang. Klik je banner kat atas tu. Muah cikitt.

Ahad, 11 Jun 2017

Cerita Kartun Yang Tidak Baik Untuk Anak

Walaupun belum mempunyai anak,  saya sudah berkira kira untuk tidak membenarkan anak menonton beberapa cerita kartun di TV. Antaranya:-

1. Sinchan - korang mungkin faham kenapa saya tidak mahu anak menonton kartun ini.  Bagi saya,  watak sinchan adalah watak yang tidak patut dicontohi dan otak tidak betul.

2. Doremon - penyebabnya ialah kerana adanya Nobita. Bagi saya,  Nobita mempunyai perwatakan yang mengarut.

3. Tom & Jerry - Jalan cerita yang sangat mengarut.  suka buli membuli.

Apa apa pun,  kita hanya merancang, tuhan yang menentukan. Sekian.

Jumaat, 9 Jun 2017

Keluarga MoMa Ke Kundasang

Baru baru ini, iaitu 29 dan 30 Mei 2017, saya dan isteri menyertai keluarga saya ke kundasang,  salah satu tempat yang menarik di sabah. Setelah sekian lama akhirnya keluarga kami dapat berkumpul bersama sama. Inilah kali pertama kami berkumpul selepas saya memeluk islam. Walaupun berbeza agama, saya gembira dapat berkumpul bersama.






Saya tidak mahu tulis banyak banyak.  Cukuplah untuk gambar berbicara.

Ahad, 28 Mei 2017

Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors


www.facebook.com/ronaldmohoni
www.instagram.com/ronaldmohoni/
Email: nald84@gmail.com

Semenjak kembali ke dunia blogging, ini adalah kali pertama saya menyertai giveaway yang dianjurkan oleh blogger lain. Menang atau tidak itu tidak penting, yang penting saya join sebab ingin memeriahkan suasana.

Ceritakan pengalaman seronok dan nakal anda masa kumpul duit raya:-

Ok,  masa zaman kanak kanak saya tidak ada pengalaman kumpul duit raya,  kerana saya pada masa itu bukanlah dari keluarga yang beragama islam dan dalam kampung pun majoriti bukan beragama islam.

Pengalaman saya mengumpul duit raya hanya berlaku apabila saya bersekolah di SMK Terusan Sugut,  Beluran, Sandakan. Untuk makluman, SMK Terusan Sugut, terletak disebuah pulau iaitu Terusan Sugut (majoriti penduduk beragama Islam),  yang terletak di kuala sungai sugut, Info lanjut,  cari kat google.

Saya bersekolah di sana selama 3 tahun.  setiap kali Hari Raya saya dan rakan rakan yang tinggal jauh tidak akan balik kampung kerana faktor pengangkutan, kerana satu satunya cara untuk balik kampung ialah dengan kapal atau bot merentasi lautan,  dengan kos yang mungkin tinggi pada masa itu.

Oleh kerana tidak dapat balik bercuti, saya dan kawan kawan akan meronda seluruh pelusuk pulau untuk berhari raya. Baju melayu,  pinjam dengan kawan. Setiap kumpulan berjumlah 8 atau 9 orang.

Antara pengalaman yang lucu ialah, mula mula tuan rumah hidangkan kuih raya dan tuan rumah akan masuk ke dapur untuk membuat air.  Semasa tuan rumah membuat air,  kami pun menghabiskan kuih raya dengan memasukkan ke dalam poket baju melayu. Bayangkan,  kuih raya habis,  sebelum air dihidangkan. Tuan rumah pun terperanjat.

Tentang duit raya,  nasiplah kalau dapat rm1. Selalunya jarang. Tapi paling best kalau dapat makan ketupat dan rendang. Cuma ketupat dan rendang tak boleh masuk poket. Sepanjang cuti raya,  inilah kerja kami,  setiap hari tukar ahli kumpulan dan pergi beraya dari rumah kerumah,  sehinggalah persekolahan bermula.  Sekian.

Jumaat, 26 Mei 2017

Selamat Menjalankan Ibadah Puasa

Sebelum saya memeluk islam,  perkara yang membuatkan saya terujah di bulan puasa ialah tentang makanan. Saya mengunjungi bazaar setiap hari, untuk melihat sekaligus menikmati juadah yang hanya ada di bulan puasa.

Kini, setelah memeluk Islam,  baru saya tahu bahawa bulan puasa bukan hanya tentang bazaar dan makanan. Bulan puasa bulan menahan nafsu dan beribadah tanpa gangguan iblis.  Apa apa pun saya mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa.

Rabu, 24 Mei 2017

Tips Berjimat Cermat

Ok. Kali ini saya nak berkongsi tips berjimat cermat dan tumpuan saya adalah warga bandar, kerana hidup di bandar ini kos dan perbelanjaan tinggi berbanding kampung.

Yang pertama,  kurangkan makan di luar. Cukuplah seminggu sekali makan di luar.  Atau paling ekstrem sebulan sekali. Makan di luar pun kenalah pilih tempat yang murah,  yang penting kenyang dan makanan tersebut menyihatkan. Tapi paling bagus masak jelah kat rumah.

Yang kedua,  apabila membeli barang keperluan,  belilah di tempat yang berpatutan harganya.  Jika kedai tersebut ada menyediakan member card untuk pelanggan,  cepat cepatlah mohon kerana selalunya dengan member card kita akan mendapat diskaun dan harga promosi. 

Oklah,  itu saja yang ingin saya kongsikan kerana itulah perkara yang paling asas.  Sekian,  saya nak masuk kerja dulu.

Sabtu, 20 Mei 2017

Selamat Hari Jadi Ke-22 Kepada Isteri

Hari ini,  hari jadi isteri yang ke-22 tahun.  Kami sambut ala kadar,  setakat makan kat luar.  Layan soto kat restoran jawa.

Apa-apa pun,  saya berharap isteri saya sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki.  Sekian.

Khamis, 11 Mei 2017

Merokok Itu Awesome

Dulu,  pernah juga berjinak jinak dengan rokok. LA,  Gudang Garam dan Menara, saya belasah.  Sebab rokok jenis nih manis. Rokok lain buang parit. Rokok sejuk langsung tidak dipandang,  nanti digelar MakNyah. Rasa awesome dan kacak bila rokok tersepit dijari.

Tapi, saya merokok tidak lama,  tidak sampai setahun saya berhenti, sebabnya,  rasa macam diri ini pariah,  ketua gangster dan sebagainya. Tak kacak langsung lau jadi ketua gangster. Kalau girl yang merokok macam apa?  Lu pikirlah sendiri.  Sekarang nih saya bersyukur, kerana saya bukan perokok. Sekurang kurangnya saya tahu,  yang saya tidak akan mati disebabkan kanser paru paru.

Jimat jugalah tidak merokok. Selamat jugalah duit RM4 sehari untuk beli rokok seludup. Cuba kira sebulan berapa banyak duit habis, cincailah RM120 sebulan, kan?  Kalau 120 darab 12 bulan darab 10 tahun, ada jugalah dalam 14,400, kan? Itu kalau jenis yang belasah rokok seludup,  kalau yang bantai rokok jenis berdaftar, RM17, kan? 10 tahun berapa?  Kira sendirilah, malas mahu kira. Last sekali,  saya minta maaf lau ada yang tersinggung.  Tapi hakikatnya,  macam tulah.  Sekian.

Selasa, 9 Mei 2017

Menonton Wayang Buang Masa

Semalam, Filem Unlock.  Petang Tadi,  Filem Alien: Covenant. cerita unlock,  best.  Cerita Alien,  mengarut. Itu pendapat saya, dan rasanya setiap mahluk yang bernama manusia,  mempunyai pendapatnya sendiri.

Macam biasa, Growball Cinemax CP menjadi pilihan, sebab harga tiket wayang yang murah. Yang penting dapat tengok.

Adakah menonton wayang ini buang masa? Bergantung kepada keadaan. Kadang kadang,  ada sesetengah filem memberikan inspirasi, so mungkin berbaloi sebagai pencuci minda.  Dan ada juga filem yang mengarut aka merapu.  Sekian.

Khamis, 27 April 2017

Tukang Masak Jana RM36,380 Secara Online

Sambil merayau kat facebook,  tiba-tiba terbaca kisah seorang pemuda sabahan yang cute nih. 

Dulu,  dia kerja di singapura sebagai tukang masak.
Kerja di singapura nih, gaji besar,  tapi mungkin kerana tekanan kerja, dia ambil keputusan ikut kawan buat bisnes tapi gagal.
Lepas tu,  dia belajar benda baru,  dan akhirnya berjaya menjana RM36,380 secara online. Ikuti kisah dia di kejayaanaffiliate.com(klik). 

Rabu, 26 April 2017

Skim Cepat Kaya

Bila bercerita tentang skim cepat kaya,  saya terkenang tahun 2007. Pada tahun tersebut Bank Negara berkerja keras mengengkang skim skim pelaburan yang menyerupai skim cepat.

Saya sendiri, secara peribadi pernah menyertai skim skim ini pada waktu itu. Antaranya JinLi Capital dan EaIndex, yang memberikan pulangan setiap hari, lebih kurang 1.8%. Ketika itu saya sedang menuntut di sebuah IPT. Berbekalkan duit pinjaman PTPTN, saya menyertai kedua dua program ini. Malangnya, dua bulan skim ini tidak membayar pesertanya. Selepas itu pihak kerajaan bertindak menyekat laman web skim tersebut.

Sejak itu saya tidak lagi percaya dengan pelaburan yang menyerupai skim ini,  tidak kira berasaskan wang, emas dan harta benda, jika ianya menjanjikan pulangan yang terlalu tinggi sehingga melebihi 20% setahun, menjanjikan tiada sebarang kerugian,  ianya adalah skim cepat kaya. Sekiaan.

Sabtu, 22 April 2017

Takaful, Simpanan Dan Pelaburan

Baru-baru ini, saya telah membuka akaun Maybank yang baru. Semasa membuka akaun baru, pihak Maybank telah menawarkan salah satu produk mereka iaitu Takaful+Simpanan+Pelaburan, serendah RM100 sebulan.

Tanpa berfikir panjang, saya melanggan produk tersebut serendah RM100, kerana saya belum memilik takaful. Saya juga terpaksa melakukan simpanan paksa dan setiap tahun akan dibayar dividen 3% hingga 9% setahun.

Yang menariknya, dari RM100, hanya 30% dicarumkan didalam takaful untuk tahun pertama dan 70% simpanan+pelaburan. Tahun kedua, hanya 15% dicarumkan didalam takaful dan 85% simpanan+pelaburan. Tahun ketiga, 100% simpanan+pelaburan, takaful tidak perlu lagi, cukup dua tahun.

Walaupun kita hanya mencarum takaful selama 2 tahun, kita akan mendapat perlindungan jika hilang upaya, mati dan menghidap salah satu dari 16 penyakit kritikal, selagi kita melakukan simpanan dan tidak menamatkannya. Opps, saya bukan ejen ya, saya sendiri melanggan produk ini. Sekian.

Simpan Duit Secara Paksa

Kebanyakan buku tentang perancangan kewangan peribadi banyak menyatakan tentang tips pengurusan kewangan yang betul, antaranya simpan dahulu baru berbelanja, simpan 10 peratus gaji, teknik sampul dan macam macam lagi.

Namun, adakan tips ini mampu dilaksanakan? Hakikatnya, tidak ramai yang mampu melaksanakan tips ini, terutama sekali golongan bumiputera.

Mahu tidak mahu, teknik yang paling sesuai ialah simpan secara paksa. Contohnya, kita boleh membeli emas dinar atau bar sebagai teknik menyimpan secara paksa dan selalunya kita tidak akan menjual emas tersebut dalam jangka terdekat, paling lama 2 tahun. Rasanya ada lagi cara untuk menyimpan secara paksa, mungkin anda boleh berkongsi diruangan komen. Sekian.

Rabu, 19 April 2017

Mengajar Isteri Blogging

Seorang suami yang meminati blogging seharusnya mengajar isteri blogging agar si isteri memahami apa yang si suami lakukan.

Itu yang saya lakukan. Supaya isteri tahu apa yang saya lakukan. Supaya isteri faham kenapa saya meminati blogging. Apabila isteri faham, kerja blogging senang dilakukan. Sekurang kurangnya, tidaklah dituduh melakukan kerja yang tidak berfaedah.

Selasa, 18 April 2017

Buka Akaun RHB Dan Maharani

Hari ini, hari offday. Tidak banyak perkara yang dilakukan. Hanya pergi RHB Bank dan jalan jalan cuci mata, ditemani isteri tercinta.

Buka akaun RHB Bank pun sebab terpaksa. Kerana hanya bank ini yang ada kerjasama sepenuhnya dengan Paypal. Mahu berjinak jinak dengan ebay, jadi kenalah buat akaun Paypal.

Lepas tu, window shoping kat Center Point, Kota Kinabalu. Beli maharani, ikutkan hati, nak beli online, tapi stock selalu sold out, jadi mahu tidak mahu, beli sajalah sebab sudah janji dengan isteri.

Lepas tu, duduk duduk dekat growball bowling center. Layan karip dan minkaffe. Itu sajalah. Tak kan semua benda pun nak cerita. Sekian.

Sabtu, 15 April 2017

Simpanlah Duit Syiling

Jika susah sangat menyimpan wang,  simpan sajalah duit syiling ke dalam tabung sebagai cara memupuk sikap menyimpan.

Saya tidak hairan. Di Malaysia ini,  terutama melayu dan bumiputera, budaya menyimpan itu kurang memberangsangkan. Jika susah sangat menyimpan, mulakan dengan menabung duit syiling. Semua duit syiling yang diperolehi,  simpanlah ke dalam tabung.  Hujung tahun baru kira dan masukkan ke dalam ASB, Tabung Haji dan yang seangkatan dengannya. Sekian.

Ulang Tahun Kelahiran Yang Ke-33 Tahun

Tidak disangka, usia saya telah mencecah angka 33. Bersyukur kepada Allah kerana atas izinnya saya masih lagi bernafas di bumi ini.

Dalam hidup ini, masih banyak lagi perkara yang belum dicapai. Tapi tidak akan sesekali berputus asa.  Akan terus berjuang untuk mencapai impian. Saya berharap,  saya akan terus sihat dan dimurahkan rezeki.  Amin.

Jumaat, 14 April 2017

Kereta, Aset Atau Liabiliti

Saya tinggal berhampiran tempat kerja. Lebih kurang 2 minit berjalan kaki. Rasanya saya tidak perlukan kereta kerana dalam situasi sebegini,  kereta tersebut hanya menjadi liabiliti kerana jarang digunakan. Ini pendapat saya.

Tapi jika anda membeli kereta kerana ingin berkerja secara sambilan sebagai pemandu grabcar atau uber,  mungkin ianya berbaloi kerana ianya memberikan pulangan. Sekurang kurangnya,  duit loan bulanan kereta boleh bayar dengan cara ini. Bahkan mungkin lebih. Kalau macam ini,  kereta boleh dianggap sebagai aset.

Emas Sebagai Simpanan Jangka Panjang

Pada zaman Nabi Muhammad SAW,   harga seekor kambing ialah satu dinar.  Hari ini,  harga seekor kambing tetap bersamaan dengan satu dinar. Maksudnya,  emas mengekalkan kuasa belinya.

Dengan nilai mata wang yang tidak menentu dan kadar inflasi yang sentiasa meningkat,  rasa menyimpan emas dalam bentuk dinar dan bar adalah pilihan yang tepat berbanding menyimpan wang dalam bank. Sekurang kurangnya, kuasa beli emas sentiasa kekal kerana kalis inflasi.  Nampaknya, saya perlu mendalami ilmu tentang emas. Hakikatnya,  emas sesuai dijadikan simpanan jangka panjang.

Khamis, 13 April 2017

Ronaldmohoni.com Kembali

Hampir 5 tahun saya menghilang dalam dunia blogging. 5 tahun saya menunggu untuk kembali. Bukan kerana kecewa tapi 5 tahun domain ronaldmohoni.com menjadi milik orang lain. Satu kesilapan yang tidak patut diulangi. Semua ini menjadi pengajaran yang berguna dan menjadi pedoman.

Perasaan bercampur campur,  ibarat rojak restoran jawa.  Terharu, gembira dan bersyukur kerana diberi kesempatan oleh yang maha esa untuk terus mencoret dan berbicara di alam maya.

Selamat Hari Raya 2017/1438H

Seperti biasa, Hari Raya tahun ini saya beraya di kampung isteri iaitu Kg.Pulau Sepanggar. Apa apa pun Selamat Hari Raya 2017/1438Hijrah, ...