Panduan Membina Blog Dengan WordPress

This entry was posted by admin Tuesday, 12 April, 2011
Read the rest of this entry »

Dunia blogging di Malaysia semakin meriah. Setiap hari ada saja blog baru yang wujud, seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Begitu juga dengan beberapa orang sahabat saya, mereka juga ingin membina blog namun tidak tahu bagaimana untuk bermula.

Ada juga yang bertanya, yang mana lebih baik, blog percuma atau berbayar? jika tidak mempunyai modal, buatlah blog percuma di blogger.com. Namun jika mempunyai duit lebih, saya cadangkan binalah blog menggunakan wordpess (berbayar), beli domain dan sewa hosting, kemudian install wordpress. Blog wordpress memberikan saya kepuasan. Tak percaya? cuba tanya blogger yang mengunakan blog wordpress. Lebih senang bermain dengan SEO.

Tetapi saya mengakui, membina blog wordpress (berbayar) ini bukanlah mudah. Saya sendiri tidak akan mampu membina blog wordpess jika tidak ada panduannya. Antara panduan yang saya gunakan ialah, E-Book tulisan Saudara Mohd Zulfadli. E-book ini dijual secara online. Antara individu yang diberikan hak menjual E-book ini ialah Saudara Azahari. Saya tidak ingin bercakap banyak, untuk keterangan lanjut anda boleh lawat => Laman TeknikBlog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

4 Responses to “Panduan Membina Blog Dengan WordPress”

 1. Jamal

  jamal pakai blogger je dari dlu..bile traffic makin meningkat nie..memang nak kena consider untuk pakai domain sendiri la nampaknye…

  • admin

   Pakai, jangan tak pakai.

 2. Tok Esah

  tok pun dah pakai wordpress self-hosting!! baru agy!! mintak kawan tunjuk ajar!! ehhe

  • admin

   tahniah tok esah :)


Leave a Reply