Terima Kasih Dan Tahniah

January 5, 2012 Posted by

Hai friends, apa khabar hari ini? Diharap anda semua sihat sejahtera. Untuk post kali ini, tidak banyak yang ingin saya kongsikan, sekadar indin mengucapkan terima kasih dan tahniah. Pertama sekali terima kasih kepada Staff Jomhosting yang bertungkus lumus memperbaiki salah satu blog saya yang telah digodam, good job. Tahniah juga saya ucapkan kepada Bro WanMus dengan tersergamnya pejabat Jomhosting, tahniah bro. Terima kasih juga saya ucapkan kepada Saudara Sabree kerana memberitahu masalah tak boleh komen kat blog Ronaldmohoni, patut pun dalam bulan December tak banyak komen, saya dah baikinya. Tahniah juga saya ucapkan kepada Bro Titan yang berjaya menamatkan contest kat blog earncent, dan tahniah juga kepada pemenang. Last sekali, terima kasih kepada rakan blogger dan pembaca yang terus menyokong kehadiran saya dalam dunia blogging.

P/S – Rasa sebaklah pula. huhuhu.

Share

Kursus ICT Percuma di AMC The School Of Business Tahun 2012

January 4, 2012 Posted by

Hai friends, ada sesiapa yang mahu mengikuti kursus ICT secara percuma? Benda percuma, siap yang tak mahu. Ok, tahun 2012 ini, AMC The School Of Business bakal menjalankan kursus percuma.Khabar yang tak best, kursus ini hanya di tawarkan di Sabah, kerana kursus ini merupakan tajaan kerajaan negeri. Tempoh kursus ialah 8 jam. Makan dan minuman percuma disediakan.

Berikut senarai kursus ICT percuma di AMC The School Of Business:-
1.Autocad
2.Basic Animation (Adobe Flash)
3.Basic Computer Studies & Internet Applications
4.Basic Networking
5.Chinese Word Processing
6.Computerised Accounting (MYOB)
7.Database (MS Access)
8.E- Job Hunting
9.Facebook & Twitter
10.Google Applications
11.Google Sketchup
12.Graphic Design (Adobe Illustrator)
13.Graphic Design (Corel draw)
14.Movie Editing
15.On-Line Shopping & Income Tax Declaration
16.Operating System (Windows 7)
17.Computerised Payroll
18.Photo Editing (Photoshop)
19.Presentation (Open Office – Impress)
20.Presentation (Ms Powerpoint)
21.Publishing (Ms Publisher)
22.Spreadsheet (Open Office – Calc)
23.Spreadsheet (Ms Excel)
24.Computerised Stock Control
25.Computerised Accounting
26.Web-page Design (MS Expression Web)
27.Webpage Design (Dreamweaver)
28.Word Processing (Ms Word)
29.Word Processing (Open Office – Writer)
30.PC Maintenance
31.Keyboarding (Typing) Skill

So, benda percuma tidak wajar dilepaskan. Info lanjut bolehlah berkunjung ke http://www.amc.edu.my

Share

Etika Seorang Blogger

January 4, 2012 Posted by

Hai friends, mula-mula saya ingin menggunakan tajuk “Apabila Blogger Berfikir Menggunakan Lutut” tapi kasar sangat, hahaha. Bukannya apa, ada sesetengah blogger gemar mengaibkan orang lain dan ada juga yang gemar mereka-reka cerita.

Salah seorang mangsa blogger iaitu Nur Amalina Che Bakri, pelajar cemerlang SPM 2005. Baru-baru ini, timbul kontroversi tentang Nur Amalina. Kononnya, dia tidak berjaya menghabiskan pengajiannya di luar negara dan berkelakuan liar. Gambarnya yang agak liar juga disebarkan di alam maya dan kononnya dari Facebook miliknya. Sama ada perkara ini benar atau tidak, saya kurang pasti. Hakikatnya, banyak perkara boleh dipalsukan, gambar boleh dipalsukan, profail facebook boleh dipalsukan dan macam-macam lagi.

Saya bukanlah blogger yang hebat untuk bercakap soal etika. Tetapi blogger perlu mempunyai etika apabila menulis sesuatu, kalau boleh, jangan mengaibkan orang lain atau mereka-reka cerita untuk memburukkan orang lain. Nak tarik traffik pun, agak-agak lah. Hakikatnya, sudah ada blogger yang disaman kerana mereka-reka cerita. Jangan sampai disaman, baru kita sedar. Peace No War.

Share

Hari Pertama Persekolahan

January 4, 2012 Posted by

Hai friends, hari ini adik saya mendaftar di sekolah barunya, bukan tahun 1 tapi tingkatan 1. Perkara ini dimaklumkan oleh my dad yang menguruskan kemasukan adik saya ke sebuah sekolah di Kudat, Sabah. Yang pasti, adik saya bakal tinggal kat asrama. Bila sebut bab tinggal asrama, saya teringat pengalaman pertama tinggal kat asrama.

Pengalaman saya tinggal di asrama bermula pada usia 12 tahun aka tahun 6. Perkara ini terjadi kerana saya terlibat dengan kelas projek UPSR  peringkat daerah dan di tempatkan di sebuah sekolah menengah iaitu SMK Beluran. Walaupun terpaksa berjauhan dengan keluarga, saya tidak berasa sedih. Tetapi satu perkara yang cukup saya rasai ialah apabila tidak ada yang membantu membasuh baju dan menguruskan diri. Kurang comel dibuatnya, hahaha.

Harap-harap adik saya mampu melalui situasi tinggal berjauhan dengan keluarga. Terus terang, My Mom risau apabila berjauhan dengan adik saya nih. Dia nih, anak bongsu. Ok, sebelum saya berhenti menulis, saya ingin mengucapkan selamat bersekolah kepada semua murid-murid yang memulakan persekolahan kelmarin dan hari ini.

Share

Selamat Datang 2012 Dan Permulaan Yang Hambar

January 2, 2012 Posted by

Hai friends, terlebih dahulu saya ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2012, sorry kerana terlambat sehari untuk mengucapkannya. Permulaan yang hambar, itulah yang saya boleh rumuskan setakat ini.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, apa yang hambar? Permulaan tahun 2012, kerana:-
1. 1 Januari saya kurang sehat. Diserang sakit tekak, selesema dan demam suam suam (bukan demam panas). Nak update blog pun payah. Air suam dan ubat menjadi teman. Mungkin kerana Chelsea Tewas.
2. Salah satu blog digodam lagi, cisss. Sabar jeh lah.
3. Pasukan kegemaran saya iaitu Chelsea, tewas di tahun baru. Nampak sangat kerapuhan barisan pertahanan Chelsea. Barisan serangan juga agak tumpul. Tingkap perpindahan pemain telah dibuka. Saya harap AVB mampu mencari pemain baru untuk percaturan seterusnya.

Cukuplah 3 sebab. Namun saya percaya, hambar sehari bukan bermakna hambar selama-lamanya. Ok, mungkin ramai yang sibuk bercerita tentang sambutan tahun baru. Terus terang, saya meraikan sambutan tahun baru dengan menonton perlawanan bolasepak, Chelsea lawan Aston Villa. Oklah, yang penting bukan berpesta pora.

Ada sesuatu membanjiri lubang hidung ini. So, saya nak stop dulu. Kita jumpa di entri akan datang.

P/S – Ada rakan blogger mengatakan, susah nak komen post kat blog ini. So, saya nak baiki apa yang patut.

Share

Azam Tahun Baru Dan Kisah Pembuangan Bayi

December 31, 2011 Posted by

Hai friends. Tahun 2011 bakal melabuhkan tirai, dan tahun 2012 bakal menjelma. Bila tahun mula bertukar tahun,ramailah yang sibuk memasang azam baru sedangkan azam lama ada yang belum tercapai, mungkin? Bila sebut tentang azam, saya terfikir apakah azam saya untuk tahun ini. Kata Irfan Khairi, kita mesti ada azam dan azam itu mesti boleh dicapai. Azam saya ialah ingin terus maju dalam dunia blogging dan tidak akan berhenti selagi jasad ini bernyawa, walauapapun rintangan. Cukuplah, yang lain biarlah diri sendiri yang tahu.

Malam ini, banyak pihak yang akan menyambut tahun baru 2012. Harap-harap ianya disambut dengan cara yang betul, kerana saya tahu, ada yang akan meminum minuman keras, berpesta dan melakukan perkara yang tidak sepatutnya. Elakkan seks bebas, yang perempuan jangan merelakannya walaupun sayang, yang lelaki harus melindungi perempuan bukan mengambil kesempatan. Hakikatnya, jika seks bebas tidak dibendung, awal bulan oktober, kisah pembuangan bayi bakal menghiasi surat khabar dan berita kat TV. Sekian untuk kali ini.

Share

Exabytes 100 Blogger Ads Program

December 31, 2011 Posted by

Hai friends, beberapa hari yang lepas, saya telah mendapat email dari pihak Exabytes. Perkara yang disampaikan ialah pihak Exabytes memerlukan 100 bloggers untuk mengiklankan produk mereka. Jika berminat, anda bolehlah memohon melalui email di marketing@ exabytes.com.my.

Walaubagaimanapun, pihak exabytes menetapkan beberapa syarat dan anda perlu tahu beberapa perkara:-

1. Blog anda mestilah mempunyai minimum 200 pengunjung unik.

2. Traffik utama blog mestilah dari Malaysia.

3. Anda mestilah mempunyai alamat di Malaysia untuk memudahkan pihak exabytes menghantar Cek.

4. Anda perlulah meletakkan iklan mereka selama 3 bulan di blog anda. Bayaran? RM50 untuk 3 bulan, bergantung kepada bilangan pengunjung unik.

Ok, info lanjut kat http://blog.exabytes.com.my/2011/12/28/exabytes-100-blogger-ads-program/

So, kepada rakan blogger yang berminat jangan tunggu lama-lama, nanti tak sempat aka ruang 100 bloggers itu penuh. RM50? sedikit? janji duit.

Share

Buffered Earning Bulan December 2011

December 30, 2011 Posted by

Hai friends. Rasanya bulan december ni saya belum berkongsi tentang BE nuffnang. Ingatkan bulan December bulan no BE, tetapi ramalan saya meleset. Blog ini sendiri memperolehi 2 BE untuk bulan December. BE tersebut dari Dumex dan Maxis (Grapevine). Dumex tu dah lama, Maxis tu masih baru. Tak tahu nak cakap apa, hanya terima kasih yang mampu dilafazkan.

Susah sangat ke nak dapat BE? Tak juga, cuma jangan terlalu berharap. Kalau ada, kira oklah. Kalau tak ada, banyakkan bersabar. Yang pasti, anda akan memperolehi BE juga, itu janji Nuffnang selagi status anda Glitterati (betul ke saya eja). Tips? buat carian kat google jeh, pasti ada. Ok, stop. Ada masa, saya akan mencarut lagi. Bye.

Share

Diari Balik Kampung Dan Dunia Blogging

December 29, 2011 Posted by

Hai Friends. Setelah beberapa hari tidak mengupdate blog, akhirnya hari ini blog ronaldmohoni berjaya diupdate. Bukan malas, bukan bad mood, tetapi saya telah bercuti balik kampung. Kesukaran untuk online di kampung menyebabkan saya tidak mampu mengupdate blog ini dan blog yang lain.

Pembaca setia blog ini pasti tahu, saya telah balik kampung pada 23 december dan kembali ke Kota Kinabalu pada 28 december. Seperti biasa, 25 december, kami sekeluarga akan balik ke kampung bapa untuk meraihkan krismas. Namun kali ini kami menaik bot dari kampung mama menuju ke kampung bapa. Pacuan 4 roda bapa mengalami masalah untuk menaik bukit berlumpur, so terpaksalah menaik bot.

26 december pula merupakan hari keluarga dan majlis hari jadi anak adik saya. Petang 26 december, kami bergegas balik ke kampung mama untuk menghadiri majlis perkahwinan salah seorang ahli keluarga. Pagi 27 december, banjir kilat berlaku, laluan keluar masuk kampung tidak boleh dilalui, mungkin ianya berlaku disebabkan 2 perkara iaitu hujan sepanjang malam dan air pasang besar. Mujurlah keadaan kembali pulih pada 28 december dan saya selamat kembali ke Kota Kinabalu.

So, dunia blogging kembali menghantui ronaldmohoni dan itu adalah hakikat. Tiba-tiba terfikir nak cashout Nuffnang, tapi rasanya saya nak kumpul earning tu. Saya juga baru mendapat email dari Exabytes, Email apa? nanti saya cerita. Ok friends, jumpa di post akan datang.

Share

Merry Christmas Dari Ronaldmohoni.com

December 22, 2011 Posted by

Hai Friends, esok saya akan bertolak balik ke kampung sempena cuti krismas. Saya akan bercuti dari 23hb hingga 28hb. Saya percaya, ramai yang akan balik bercuti ke kampung, tak kira sambut krismas atau tidak. Balik kampung, pandulah dengan cermat.

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat menyambut krismas kepada rakan blogger, rakan seperjuangan, pembaca blog ini dan siapa sahaja yang beragama kristian. Kepada rakan yang tidak menyambut krismas, saya ucapkan selamat bercuti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share